El pont blau "sorprendrà molts alemanys, comprovaran que a Mallorca hi ha alguna cosa més que S'Arenal i sangria"

   
Quim Monzó entusiasma els berlinesos en la presentació d'El millor dels móns
   
   
Anit, a Berlín, Quim Monzó va entusiasmar el públic que va deixar petita la Galerie im Pferdestall de la Kulturbrauerei. Aquest escenari, punt de referència de la intensa activitat cultural de la capital d'Alemanya, va acollir la presentació i lectura bilingüe de textos del darrer llibre de Monzó, El millors dels móns (Quaderns Crema, 2001), traduït ara a l'alemany, Die beste aller Welten, (FVA, 2002). La versió alemanya va ser llegida per la mateixa traductora de Monzó, Monika Lübke.

Monzó, Prof. Ingenschay y la traductora Monika Lübke


Abans, en la presentació de l'autor i de la seva darrera obra -la cinquena traduïda a l'alemany- Dieter Ingenschay, catedràtic d'Hispàniques de la Universitat Humboldt de Berlín, va subratllar que també "la crítica alemanya ha acollit aquest llibre amb entusiasme" i el seu autor "ha estat comparat amb Borges i Kafka". Per la seva part, en declaracions a la premsa, Monzó va explicar que en la seva obra "surten alguns cadàvers, però totes les històries tenen a veure amb una visió optimista del món i del futur". De fet, va precisar, "aquest és el millor dels móns. És el que a mi m'agrada".
La presentació és un dels prop de 30 actes d'El pont blau, Jornades culturals de les Illes Balears i Catalunya a Berlín (www.elpontblau.com i www.dieblauebruecke.de), que se celebren des del passat dia 23 fins al 3 de novembre, promogudes per l'Institut Ramon Llull. Sobre aquestes jornades, Monzó va dir que "molts berlinesos que hagin anat a Mallorca se sorprendran de comprovar que allà hi ha alguna cosa més que S'Arenal [indret eminentment turístic de Palma] i sangria".
La vetllada va concloure amb el públic totalment entregat a la jove formació mallorquina Contemporary Club Ensemble, amb música de Bernat Pomar, Antoni Cuenca i Toni Miranda, entre d'altres. Aquest grup, format per set múscis, fusiona la música tradicional de Balears amb les sonoritats més contemporànies.

Avui, Porcel a les Jornades

De la jornada d'avui, diumenge 27, destaca la taula rodona sobre turisme i cultura a les Illes Balears, a les sis de la tarda, a la cantina de la Kulturbrauerei, amb Baltasar Porcel, el periodista del Berliner Morgenpost Joachim Fahrum, l'escriptora Cornelia Staudacher, el professor de la Universitat de Frankfurt Til Stegmann i el director de l'Oficina del Govern de les Illes Balears a Berlín, Josep Moll. Al vespre, en el mateix espai, les veus de Cap pela tancaran la jornada amb un recital que inclourà temes nous del seu pròxim disc.
Demà, dilluns 28, l'Institut de Romàniques de la Humboldt-Universität, acollirà la presentació del primer projecte editorial en què ha intervingut l'Institut Ramon Llull: la reedició facsímil, en col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya, del Vocabolari molt profitos per apendre Lo Catalan Allamany y Lo Allamany Catalan, títol del primer diccionari català-alemany, editat l'any 1502 a Perpinyà per l'impressor alemany Joan Rosembach. L'obra serà presentada pel professor Carsten Sinner i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Vinyet Panyella, que també és l'autora del pròleg.

D'esquerra a dreta, Josep Moll, director de l'Oficina del Govern de les Illes Balears a Berlín, Joaquim Fahrum, periodista del Berliner Morgenpost, Martin Paulus, gestor cultural de la Kulturbrauerei i moderador del debat, la intèrpret Jenny Farian, l'escriptor Baltasar Porcel, l'escriptora Cordelia Staudacher i el catedràtic de la Universitat de Frankfurt, Til Stegmann.


El primer diccionari de butxaca

Segons explica Panyella, l'editor tenia molt clar que el llibre havia de possibilitar l'adquisició de coneixements prescindint dels mitjans educatius de l'època. El vocabulari s'adreçava a un públic de menestrals, comerciants i persones que per les raons que sigui feien i desfeien trajectes i negocis entre Alemanya i els països de la Corona d'Aragó. Per tant era una eina pràctica i manejable amb un format petit que cabés en qualsevol butxaca. L'edició facsímil respecta tant en la mida com en el contingut, de manera absolutament escrupulosa, el llibret original, llevat, és clar, del pròleg-presentació de Vinyet Panyella.

El doctor Carsten Sinner -amb un ull accidentat-, professor de la Universitat Humbolt de Berlín, on s'ha celebrat l'acte, i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Vinyet Panyella, autora de pròleg i que en una de les imatges mostra la portada del diccionari.


   
Berlín, 27 d'octubre del 2002

   · · Podeu consultar el programa detallat d'El pont blau i altres informacions sobre les activitats i protagonistes de les Jornades als webs: www.elpontblau.com i www.dieblauebruecke.de

   
     

Pàgina inicial |

 Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar