Berlín 23.10.2002 (EFE)
   

Institut Ramon Llull inicia camí exterior a Berlín
   
   
Berlín, 23 oct (EFE).- L'Institut Ramon Llull, dedicat a la projecció de la llengua catalana, ha iniciat el seu camí com a organitzador d'activitats culturals a l'estranger des de Berlín, on durant dotze dies oferirà un cicle sobre les Balears i Catalunya i on obrirà la seva primera oficina fora d'Espanya. "Alemanya és el país europeu més receptiu cap a la llengua i la cultura catalanes", ha explicat Damià Pons, conseller d'Educació i Cultura del Govern balear a la presentació d´avui a la capital alemanya del cicle "El pont blau" -"Die blaue Bruecke"-.
Són exponents dels vincles entre totes dues cultures, la germànica i la catalana, tant el primer diccionari bilingüe editat el 1502 "Vocabolari molt profitos per aprendre Lo Catalan Allamany" com l'àmplia presència de traduccions a l'alemany d'autors actuals en llengua catalana i viceversa, ha explicat Pons.
A les relacions històriques i contemporànies de l'àmbit cultural s'afegeix l'interès turístic que té l'alemany estàndard a Balears, el lloc de vacances preferit dels alemanys, i a Catalunya. La direcció de l´Institut Llull, constituït aquest any per iniciativa dels governs autònoms català i balear, amb la col·laboració del Govern espanyol i l'Institut Miguel Cervantes, ha optat per convertir Alemanya en la seva plataforma per a la projecció exterior.
Durant dotze jornades, des d'aquest dimecres fins al 3 de novembre, "El pont blau" portarà a Berlín artistes plàstics, músics, escriptors, cineastes i gent del teatre, repartits en una trentena d'actes. Les convocatòries tindran lloc en punts de trobada de la cultura actual i avantguardista berlinesa com la Kulturbrauerei, on avui s'inaugura l'exposició del pintor mallorquí Andreu Terradas. Els dies posteriors faran lectures els escriptors Carme Riera, Guillem Frontera, Gabriel Janer Manila, Quim Monzó i Baltasar Porcel, els quals participaran en una taula rodona titulada "Turisme i cultura a les Balears: Són compatibles el turisme i la cultura?".
Així mateix, es presentarà l´edició en facsímil de l'esmentat "Vocabolari Catalan Allamany i Allamany Catalan" i s'oferirà un cicle de cinema català i mallorquí actuals.
Pons va anunciar que Berlín serà la primera ciutat on l'Institut tindrà oficina pròpia mentre que en altres capitals europees l'entitat utilitzarà, de moment, espais i logística de l'Institut Cervantes. Les jornades seran l´"estrena" a l'estranger de l'Institut com a organitzador d'activitats diverses de programació ambiciosa, tot i que ja s'havia presentat en fòrums internacionals com la passada Fira del Llibre de Frankfurt.
"El cicle de Berlín té un deliberat protagonisme balear, malgrat que també hi són presents artistes de Catalunya", ha explicat a EFE Ramón Perelló, responsable de Comunicació de l´Institut Ramon Llull. Els governs autònoms català i balear portaran una direcció anual rotativa de l'Institut i el primer torn ha correspost al de les Illes.
Però a més, explica Perelló, cal tenir en compte que per al ciutadà alemany Mallorca és una "destinació de primer ordre".
L'objectiu de l'Institut no és la promoció turística ja que "per a aquestes funcions disposem d´altres consorcis i estaments" explica Perelló "però s'espera que aquest referent impulsi a molts a "apropar-se a una altra perspectiva, al marge de la turística, de la realitat mallorquina". "Turisme i cultura són dos aspectes que de vegades apareixen com divorciats. Convindria que deixés de ser així", argumenta Pons.EFE
gc/rz/lab

   

Pàgina inicial | Endarrera |

 Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar