Barcelona 30.10.2002 (ACN)
   

Porcel i Carme Riera presenten a Berlín les traduccions a l'alemany de les seves obres
   
   
Barcelona.- Baltasar Porcel i Carme Riera van protagonitzar aquest dimarts a Berlín una de les últimes jornades de les activitats 'El pont Blau' un cicle de conferències, exposicions i presentacions d'obres literàries organitzat per l'Institut Ramon Llull per tal de donar a conèixer la cultura dels Països Catalans a Alemanya. La Casa de la Literatura de Berlín -la Literaturhaus- va ser l'escenari, anit, de la lectura bilingüe de textos d'obres traduïdes a l'alemany de Carme Riera (Cap al cel obert) i Baltasar Porcel (Cavalls cap a la fosca), per ells mateixos i un jove actor alemany, Jonas Hartmann. Els punts en comú de la seva narrativa, va assegurar el presentador de l'acte, Roger Friedlein, de la Universitat Lliure de Berlín, es troben en la mediterraneïtat i la persecució dels xuetes, els jueus conversos de Mallorca. mailto:rogerpi@noticies.net/ Intra-ACN / 30-10-2002 / 10:11h.

Simultàniament amb la vetllada literària, la Konzerthaus, el prestigiós centre de concerts de la capital alemanya, va acollir el conjunt barcelonès Mapa Harmónico, dirigit per Francesc Bonastre, amb obres considerades els antecedents catalans del tema inicial de la Passió segons Sant Mateu, de Bach. Prèviament, en el Club de la Música del mateix centre, José-Vicente González Valle havia dissertat sobre el mateix tema.
Avui dia 30 també se celebrarà una conferència sobre la literatura contemporània en català a les Illes Balears en els darrers 30 anys a càrrec de la professora Pilar Arnau, coordinadora d'El pont blau. L'acte se celebrarà a les sis de la tarda a l'Institut de Romàniques de la Universitat Humboldt. A la mateixa universitat i coincidint en l'horari, el reconegut especialista en òpera Roger Alier parlarà sobre "L'extraordinària influència wagneriana a Catalunya". A les vuit del vespre, al fòrum literari de la Brecht-Haus, Pere Joan i Tous, de la Universitat de Constança, presentarà la versió alemanya de Dins el darrer blau (Ins fernste blau), de Carme Riera, amb presència de l'autora.
El programa dels pròxims dies ofereix noves lectures bilingües amb Gabriel Janer Manila (La dama de les boires) i Antònia Vicens (39º a l'ombra / 39º im Schatten), aquesta última per part de la mateixa traductora, Jenny Farian i de Pilar Arnau. La cloenda de les Jornades tindrà lloc diumenge dia 3, al vespre, amb un concert dels grups Música Nostra, de Mallorca, i S'Albaida, de Menorca.
Els actes s'inscriuen entre les prop de 30 activitats d'El pont blau, Jornades culturals de les Illes Balears i Catalunya a Berlín que se celebren des del passat dia 23 fins al 3 de novembre, promogudes per l'Institut Ramon Llull. Els darrers dies incorporen cinema de Catalunya i les Illes Balears, amb la projecció, demà dijous, de Bearn, de Jaime Chavarri, basada en la novel·la de Llorenç Villalonga, i divendres dia 1 d'altres quatre pel·lícules: Anita no perd el tren, de Ventura Pons, Presence of mind (El zel), de Toni Aloy, Darkness, de Jaume Balagueró i El mar, d'Agustí Villaronga. Totes les projeccions tindran lloc al Village Cinema de la Kulturbrauerei, antiga fàbrica de cervesa del Berlín oriental reconvertida en un mega centre cultural.


   

Pàgina inicial | Endarrera |

 Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar