En la presentació d’El pont blau, Jornades culturals de les Illes Balears i Catalunya

   
El conseller de Cultura balear Damià Pons anuncia la imminent implantació de l’Institut Ramon Llull amb seu pròpia a Berlín
   


Ampliar el coneixement directe i vivencial dels ciutadans alemanys sobre la cultura catalana és un dels principals objectius de les jornades culturals El pont blau que avui s’inauguren a Berlín. Així ho ha explicat el conseller d’Educació i Cultura de les Illes Balears i president del consell de direcció de l’Institut Ramon Llull, Damià Pons, avui matí, a la sala d’exposicions de la Kulturbrauerei on aquesta nit s’inauguraran oficialment les jornades amb la presentació de l’exposició del pintor mallorquí Andreu Terrades. Les jornades culturals reuneixen gairebé trenta actes multidisciplinars (teatre, música, literatura, cinema,…) i han estat organitzades per l’Institut Ramon Llull.
Pons ha anunciat la imminent implantació de l’Institut Ramon Llull a Berlín amb seu pròpia. "De fet -ha explicat el conseller- actualment s’està cercant una ubicació ja que es considera fonamental la presència d’aquesta institució en la que sens dubte serà la gran capital cultural del segle XXI".

Els lligams històrics

El conseller balear ha recordat els lligams que relacionen la cultura alemanya amb la catalana, que es remunten al segle XIII i s’han mantingut amb el pas dels anys a través, essencialment, de la literatura i la plàstica. Des de l’Institut Ramon Llull s’ha tingut molt present aquesta connexió i les jornades que avui s’inauguren a Berlín parteixen d’aquest interès mutu entre les dues cultures. "Actualment, especialment des de les illes i també des de Catalunya", ha explicat el conseller, "es té la sensació que es coneix només la part més turística d’aquestes zones deixant de banda la cultural. Les jornades que avui presentem, i també accions menys espectaculars però igualment importants, com les traduccions d’autors catalans a d’altres llengües, esperem que serveixin per interessar als alemanys en la cultura que es fa a Balears i Catalunya. No oblidem que cada any visiten les Illes Balears i Catalunya cinc milions de turistes".

Per la seva banda, el pintor Andreu Terrades, l’exposició del qual obre aquesta nit El pont blau, ha explicat que "els pintors tenim l’obligació de dir el que pensem amb la pintura. La meva obra és la meva opinió". L’exposició recull un conjunt d’obra representativa de les diferents fases de la seva trajectòria. L’exposició d’Andreu Terrades s’inaugura avui vespre, amb la presència del director de l’Institut Ramon Llull, Joan Maria Pujals, de l’ambaixador d’Espanya a Alemanya, José Rodríguez-Spiteri, i del conseller d’Educació i Cultura, Damià Pons.

També ha intervingut l’escriptor Guillem Frontera, comissari de l’exposició Desaïllaments, que s’inaugura demà al centre Bethanien.

Berlín, 23 d’octubre del 2002

En la imatge, d'esquerra a dreta, Damià Pons, president del consell de direcció de l'Institut Ramon Llull i conseller d'Educació i Cultura de les Illes Balears, els dos components del grup de música tradicional mallorquina Xeremiers de Sa Calatrava, el pintor Andreu Terrades i l'escriptor Guillem Frontera. L'acte ha tingut lloc a la Galeria im Pferderstall de la Kulturbrauerei de Berlín, un dels equipaments culturals de la capital alemanya que acull alguns dels prop de 30 actes de les Jornades, que es clausuraran el dia 3 de novembre.

 

   
Foto: Alejandro Lorente
   
   
 
   
   
   
   
   
   
     

 



Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar