L'Institut Ramon Llull organitza El pont blau a Berlín, amb 30 actes culturals
   

Damià Pons: "Alemanya és un territori favorable per acollir la producció cultural de Catalunya i Balears"
   

El conseller d'Educació i Cultura de les Illes Balears, Damià Pons, que és també enguany president del consell de direcció de l'Institut Ramon Llull (IRL), ha presidit avui a Palma la presentació de les Jornades culturals de les Illes Balears i Catalunya a Berlín, El pont blau (Die blaue Brücke), conjuntament amb Joan Maria Pujals, director de l'IRL. Les Jornades, que se celebraran del 23 d'octubre al 3 de novembre (www.elpontblau.com i www.dieblauebruecke.de), han estat organitzades pel Ramon Llull, en col·laboració amb els governs de Catalunya i de les Illes Balears.
En la presentació de El pont blau, Pons ha explicat que "les Jornades es plantegen des de dos objectius: aprofundir en les relacions entre aquestes dues cultures que, tot i les diferències, compten, des del punt de vista de la capacitat creativa, amb nombrosos punts de contacte. De l'altra, per aterrar a la que sens dubte és la gran capital cultural europea, ja que a mitjà termini l'Institut Ramon Llull té la intenció d'instal·lar-se de manera permanent en aquesta ciutat amb una seu pròpia".
El conseller Pons ha recordat que entre les cultures alemanya i catalana existeixen relacions històricament documentades a través d'autors com Verdaguer, Guimerà, Maragall, el mallorquí Guillem Nadal (traductor de Rilke)… i que, actualment, "Alemanya és el país del món on hi ha més universitats que ofereixen estudis de llengua i literatura catalana [19 universitats], essent per tant un terreny favorable per acollir la producció cultural de Catalunya i de Balears".

Pujals subratlla la iniciativa de les Illes


Joan Maria Pujals ha destacat que les jornades de Berlín han estat fruit de la iniciativa del Govern de les Illes Balears, assumida posteriorment per l'IRL. Es tracta, segons Pujals, del programa més ambiciós que s'ha portat a terme des de la constitució de l'Institut. El director del Ramon Llull ha fet un especial esment, entre la trentena d'activitats previstes a Berlín, a la presentació del primer projecte editorial impulsat per l'IRL, l'edició facsímil del primer diccionari català-alemany de l'any 1502. Curiosament -ha dit- "només queda un exemplar original d'aquesta obra que s'ha conservat gràcies a Marià Aguiló".
Finalment, el director general de Cultura del Govern de les Illes Balears, Pere Muñoz, ha explicat que fa molt de temps que es preparen aquestes jornades, amb la col·laboració de la professora Pilar Arnau. Per a Muñoz, "resulta imprescindible per a la supervivència del fet cultural català ser presents culturalment a Europa".

Palma, 16 d'octubre del 2002

   
   
   

Pàgina inicial | Endarrera|

 Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar