El pont blau es tancarà aquest diumenge amb l'actuació de Música Nostra i S'Albaida

   

Les jornades culturals de Catalunya i les Illes Balears obtenen una resposta satisfactòria de públic i premsa de Berlín
   

El pont blau, Jornades culturals de les Illes Balears i Catalunya a Berlín, tanca l'àmplia oferta d'activitats demà passat, diumenge 3 de novembre. Al llarg de dotze dies, l'Institut Ramon Llull (IRL), en col·laboració amb els governs català i balear, ha presentat una trentena d'actes de l'àmbit de la música, la literatura, les arts plàstiques, el teatre i el cinema, com a mostra de la diversitat cultural dels territoris de parla catalana. La proposta, en paraules d'un dels protagonistes, l'escriptor Quim Monzó, ha fet possible que "molts berlinesos que hagin anat a Mallorca se sorprenguin de comprovar que allà hi ha alguna cosa més que S'Arenal [indret eminentment turístic de Palma] i sangria".
Damià Pons, conseller d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i actual president del consell de direcció de l'IRL, valora molt positivament la resposta dels alemanys a El pont blau: "La intenció era fer un desembarcament impactant previ a la futura instal·lació de la seu de l'Institut Ramon Llull a Berlín i, tenint en compte la gran quantitat d'activitats culturals que es fan a Berlín cada dia i la resposta obtinguda, hem d'estar altament satisfets". Per la seva banda, Pilar Arnau, coordinadora de les jornades, ha destacat el ressò d'El pont blau a la premsa cultural berlinesa. De fet, els principals diaris de la capital alemanya han seleccionat cada dia alguna o algunes de les ofertes d'El pont blau en les seves propostes d'activitat cultural. La professora Arnau ha esmentat també el suport rebut de l'ambaixada espanyola a Alemanya.

Avui, cinema català i balear

Avui, a partir de les sis de la tarda, està programada una sessió de cinema de Catalunya i les Illes Balears, amb quatre pel·lícules: Anita no perd el tren, de Ventura Pons, Presence of mind (El zel), de Toni Aloy, Darkness, de Jaume Balagueró i El mar, d'Agustí Villaronga. Les projeccions tindran lloc al Village Cinema de la Kulturbrauerei, antiga fàbrica de cervesa del Berlín oriental reconvertida en un mega centre cultural. Hi assistiran, en representació de l'IRL, Enric Canals, director de l'Àrea Virtual i Audiovisual, Antoni Sansó, per part del govern balear i Jordi Penas, director de l'Institut Català d'Indústries Culturals.
Demà, dissabte 2, es presentarà la traducció de 39º a l'ombra (39º im Schatten) de l'escriptora mallorquina Antònia Vicens. En l'acte intervindran, a més de l'autora, la traductora de la novel·la, Jenny Farian, i la professora Pilar Arnau. Les jornades comptaran amb una cloenda musical i festiva, amb els grups Música Nostra i S'Albaida, que reproduiran els sons tradicionals de les Illes en el concert de diumenge vinent, dia 3, previst per a les vuit del vespre al Palais de la Kulturbrauerei.
Les jornades van ser inaugurades el passat 23 d'octubre pel conseller Damià Pons, el director de l'IRL, Joan Maria Pujals, i el recent nomenat ambaixador d'Espanya a Alemanya, José Rodríguez-Espiteri. L'ambaixador, que va intervenir en català, castellà i alemany, va expressar la seva satisfacció d'estrenar-se en el càrrec precisament en un acte de suport a la llengua i cultura catalanes.
Fins ara, en el marc d'El pont blau, s'han ofert presentacions i lectures bilingües de llibres traduïts a l'alemany de diversos autors com ara Gabriel Janer Manila -que anit va llegir textos de La dama de les boires- , Quim Monzó, Baltasar Porcel i Carme Riera; la reedició del facsímil del diccionari català-alemany de 1502, primera iniciativa editorial del Ramon Llull; actuacions del Contemporary Club Ensemble, Cap pela, Au Ments; concerts de Montserrat Torrent, Damià Timoner i Ensemble Mapa Harmónico; conferències de Roger Alier, Pilar Arnau, Francesc Bonastre i José-Vicente González Valle; projeccions de curtmetratges d'autors mallorquins, i les exposicions Desaïllaments i Andreu Terrades.


Berlín, 1 de novembre del 2002

   
   

   

Pàgina inicial | Endarrera |

 Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar