Mapa Harmonico        
         
Amb aquest títol, corresponent al tractat de composició de Francesc Valls (1671-1747), es constituí el 1995 un grup vocal i instrumental dedicat a la interpretació de la música del barroc hispànic, amb instruments originals i criteris històrics. En són membres fundadors la soprano Begoña López, el baixonista i fagotista Josep Borràs, la violoncel.lista Laura Folch i el musicòleg Francesc Bonastre. Hi actuen habitualment l'Escolania del Col.legi Sagrats Cors de Barcelona, el tenor Jordi Casanova i el baix Josep Pieres, amb els instrumentistes necessaris per als diversos programes de concert. El grup compta amb una activitat de recerca de més de vint-i-cinc anys, i ha actuat en els concerts del Seminari Internacional "El Barroc Musical Hispànic", organitzat per l'Institut de Musicologia "Josep Ricart i Matas" de la Universitat Autònoma de Barcelona, com també a diverses ciutats de Catalunya i d'Espanya, donant a conèixer obres inèdites; entre les quals, l'oratori més antic d'Espanya (Aquí de la fe, de Ll. V. Gargallo, ca.1675), el salm Dixit Dominus a 17 veus de J. B. Comes; versions de concert de l'òpera Celos aún del aire matan (text de P. Calderón de la Barca, música de Juan Hidalgo, 1660). Tanmateix, conrea el repertori barroc europeu, especialment Bach (cantates BVW 33, 68, 140). Darrerament ha enregistrat el CD Zarzuela al Santísimo, dedicat a la música hispànica del segle XVIII.

FRANCESC BONASTRE

El Dr. Francesc Bonastre va néixer a Montblanc (Conca de Barberà, Tarragona) el 1944. Format musicalment amb Francesc Tàpies (piano, orgue, harmonia). Doctor en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre els trops de la música litúrgica medieval, dirigida per Martí de Riquer, el 1970. Especialitzat en Musicologia Barroca amb el Professor Miquel Querol, a l'Instituto Español de Musicología del CSIC (1969-1972). Premi Nacional de Musicologia el 1976.

Autor de més d'un centenar de publicacions científiques sobre el barroc musical hispànic, entre les quals destaquen els dos oratoris més antics de la península ibèrica i l'edició crítica de la primera òpera espanyola conservada (Celos aún del ayre matan, de Calderón de la Barca i J. Hidalgo), estrenada al Teatro Real de Madrid el 4 d'octubre de 2000. Catedràtic de Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i Director de l'Institut de Musicologia "Josep Ricart i Matas", de la mateixa universitat. Director-at-large de la International Musicological Society (1992-97). Membre Numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona i Corresponent de la de San Fernando de Madrid.

Francesc Bonastre ha dirigit la Schola Cantorum de la Universitat de Barcelona (1967-1972), amb la qual féu l'estrena a Espanya de la Lukas Passion de G. F. Telemann, el 1970. Creà i dirigí el cor Gaudium Musicae de la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1985) i, actualment, dirigeix el grup vocal i instrumental Mapa Harmónico.


       
Pàgina inicial | Endarrera |        
       

 

 Copyright © elpontblau 2002 |Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar